dinsdag 5 januari 2010

Ria de Aveiro

http://picasaweb.google.nl/groeneveldimages/PortugalRiaDeAveiro#
De Ria de Aveiro is een groot ondiep binnenmeer in Portugal, bij de monding van de Rio Vouga, achter een door de zee opgeworpen duinenreeks.
In de lagune vind zoutwinning plaats (marinhas de sal), evenals visserij op vis en schelpdieren en het verzamelen van zeewier voor bemesting. Deze industrieën zijn nu in verval.
Typisch voor de Ria zijn de verschillende barcos (boten). Barcos moliceiros (molico=zeewier) zijn platbodemschepen. Men gebruikt ze voor het verzamelen van zeewier. Ze hebben geen kiel, wel een hoge boeg in de vorm van een zwanenhals. De hoog op gekrulde voorsteven is met allerlei voorstellingen beschilderd. De barcos saleiros (sal=zout) hebben een minder gekromde voor en achtersteven. De barcos mercantel (mercantel=handel) is breder en wordt gebruikt voor transport van handelswaar zoals wijn, port en landbouwproducten.
Het overgrote deel van de barcos moliceiros zijn rond 7,5 meter lang, 1,8 meter breed, en hebben een diepgang van zo'n 0,6 meter. De grootste barcos moliceiros zijn dubbel zo groot. Barcos moliceiros hebben een mast met een sprietzeil of maken gebruik van een buitenboordmotor. De bemanning bestaat meestal uit twee mannen.
Ria de Aveiro is gedeeltelijk een natuurgebied, ook natuurreservaat Sao Jacinto maakt hier deel vanuit. Er wordt in de omgeving veel maïs verbouwd. Meer foto's op; Portugal - Ria de Aveiro

4 opmerkingen:

 1. Hoi Wout wat een fantastische foto's weer en wat is het daar mooi
  ja leuk een blog hé
  Als je zo'n filmpje erin wil dan ga je naar je blog dan klik je op aanmelden en dan naar diavoorstellingen en dan kan je van Picasa een album aanklikken
  Hoop dat het lukt want de eerste keer heeft mijn dochter het gedaan
  Nou hier is het hard vriezen ik vind er niks aan maar ja we moeten het ermee doen hé
  Succes hé
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ha Je heeft het al een filmpje had ik weer niet goed gekeken
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout ik heb effe op Spanje vandaag zitten kijken nog ff en dan kan je beter hier zitten ha ha
  nou het is hier ook koud hoor hier in Zuid-Holland ligt niet zo veel sneeuw maar ze geven het wel op voor het weekend nou ja voor een paar mooie foto's is het wel leuk maar ik heb het toch liever wat warmer
  Groetjes en een fijn weekend
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's van het meer in Portugal. De boten die ze maken zijn werkelijk heel bijzonder en kunstzinnig.
  Als ik jouw foto's bekijk is Portugal een fantastisch mooi land. Ik ben er helaas nooit geweest, maar hopelijk komt dat nog eens.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...