zaterdag 14 augustus 2010

Blauw Wit

Er zijn in Nederland en België heel wat sportverenigingen die “Blauw Wit” heten. Maar in het Principado de Asturias kunnen ze geen genoeg krijgen van deze kleurencombinatie. Werkelijk overal duikt het blauw met wit op, de ene keer als blauw met wit en de andere keer als wit met blauw.
Waarom de Asturianen die voorkeur voor de combinatie blauw en wit hebben, heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen. Of het zou dit moeten zijn; Vroeger dacht men dat blauw ook de kracht had om kwade machten te verdrijven, daarom werden de deuren en de luiken van de huizen vaak helblauw geverfd. Nu nog zie je in Zuid-Europa veel blauw aan de huizen, maar dit is om de vliegen buiten te houden, want deze vervelende diertjes houden echt niet van blauw. Maar dat lijkt me sterk, waarom zouden ze wel een kerk of een kapel blauw schilderen en een varkensstal niet.
Ook in de oude Portugese provincie Beira gebruiken ze deze blauw en witte kleurencombinatie maar minder veelvuldig en in een andere kleur blauw.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Wout wat een mooie Blauw Wit serie geweldig hou ik wel van die heerlijke frisse huisjes en mooie bootjes wordt je vrolijk ( vind het hier wel eens te saai )van pracht serie
  Fijn weekend hé groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit blauw met wit krijg ik ook geen genoeg van. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Wout, je hebt een hele verzameling gemaakt met blauw en wit en het zijn allemaal mooie foto's. Onder de zon komt het blauw nog mooier uit. Heerlijke foto's uit het Zuiden.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blauw met wit of wit met blauw, maakt me niet uit, oogt op beide manieren fris. Zekers als je er zo'n mooie blauwwitte lucht bij hebt.
  Ps : bedankt Wout, voor je positieve en eerlijke reactie op mn blog, daar heb ik wat aan ! De problemen ivm het plaatsen van n reactie zullen hopelijk dra opgelost zijn...
  Groetje,
  AmaZony

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige reportage over blauw/wit.
  Het geeft een zalig zomer gevoel en dat kunnen we nu wel gebruiken.
  Vroeger was er in België een baron of graaf en al zijn huizen waren wit geschilderd en de luiken en deuren blauw. Dat was om al zijn eigendommen aan te tonen. Het moest dezelfde verf zijn voor alle huizen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...