dinsdag 24 augustus 2010

Catastrofe in de Marjal de Pego-Oliva

Ik begrijp niets van natuurbescherming! Kopen ze in Nederland o.a. bij Zierikzee, boeren uit en laten ze land onderlopen om de natuur en de Tureluur terug te krijgen. In Spanje pompen ze de Marjal de Pego-Oliva deze zomer vrijwel droog. Om dit gebied dat is aangewezen als "wetland" in het kader van het RAMSAR-verdrag lijkt vrijwel niemand zich te bekommeren. Ja, de Generalitat-Valenciana geeft een mooie kleurenbrochure uit over de Marjal, om toeristen naar de Costa-Blanca te lokken en om de indruk te wekken dat natuurbescherming een aandachtspunt is, maar in de praktijk steken ze de middelvinger op. Vrijwel niets wordt er gedaan om het gebied te beschermen, nee precies het tegenovergestelde lijkt plaats te vinden.
Hier staat normaal ’s zomers water en zit het vol met watervogels
Omdat in de zomer het water niet te hoog op de rijstvelden mag staan wordt het water naar zee gepompt. Het water uit het natuurpark verdwijnt mee, er hebben dit jaar vrijwel geen watervogels gebroed omdat het natuurpark te droog is. Terwijl er in jaren niet zoveel regen is gevallen. Ook alle roofvogels zijn verdwenen, de paar watervogels die er nog zijn hebben zich verkast naar de rijstvelden want daar staat nog water en is er voedsel.
Waar normaal water staat en kikkers zitten en vissen zwemmen kom je nu grondspinnen tegen.
Sterk in opkomst is in Spanje het Micro-Reservaat, dat zijn in de praktijk een paar overgebleven zeldzame plantjes - tussen de appartementen of andere constructies - waar een hek omheen wordt gezet met een groot bord erbij, het bord is vaak groter dan het reservaat. Terwijl dit grote land stikt van de zeldzame planten waar gewoon overheen wordt geploegd en ze zo’n mooi en waardevol gebied als de Marjal de Pego-Oliva veronachtzamen. Als een particulier zomaar een takje weggooit loopt hij grote kans om de Seprona achter zich aan te krijgen, dat is een speciale afdeling van de Guardia Civil die milieudelicten onder de loep neemt. In de Marjal die vol ligt met weggesmeten plastic zakken en lege plastic bestrijdingsmiddelenvaten, ben ik ze nog niet tegengekomen. Het mooiste is dat voor die lullige nep-reservaatjes vaak ook nog EU subsidies worden ontvangen. Nee het moet me van het hart, ik ben een groot Spanje fan maar dit beleid snap ik van geen kanten. Is er dan helemaal niets meer in de Marjal te zien? Gelukkig kom je nog wel iets tegen maar op dit moment niet in het gedeelte dat als natuurreservaat is aangemerkt, wat op zich al net zo vreemd is als een café zonder bier.
Er zitten nog vlinders
Er zijn nog Wantsen
Er zijn nog andere insecten
Er zijn nog reigers, waaronder de Ralreiger
Je ziet gelukkig nog Witwangsterns boven de slootjes hangen
En de lucht doorklieven
Hopelijk laten ze de Marjal de Pego-Oliva niet verder versloffen en gaat de Generalitat-Valenciana in de toekomst actief aan natuurbeheer en bescherming doen, en legt zij een eigen waterhuishouding aan voor het natuurpark gedeelte. Want in plaats van het water naar zee te pompen kun je er ook het natuurpark mee bevloeien, als er tenminste geen bestrijdingsmiddelen in het water zitten en misschien ligt daar wel het probleem. Er komt trouwens nog een probleem aan, de elektriciteitsmaatschappij Iberdrola heeft een vergunning aangevraagd om er hoogspanningsmasten te mogen plaatsen, hopelijk verstrekken ze alleen een vergunning voor ondergrondse leidingen.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Wout mooi serie heb je weer gemaakt waren er maar veel meer mensen zo als jij die zich druk maken hoe ze de boel verpesten overal maar kijk om je heen wat er allemaal gebeurd we krijgen alle narigheid op ons bordje terug en ik snap niet dat al die zogenaamde knappe koppen en hoge heren dat niet door hebben of is het geld toch het belangrijkste (ben bang van wel ) hoop inderdaad dat de leidingen onder de grond gaan maar ben er een beetje bang voor van niet prachtige foto's van de dieren
  Fijne dag hé groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout,
  terecht dat je hier eens wat aandacht aanschenk...
  Jammer is dat toch dat die landen niet beter op zulke dingen letten...
  ik blijf meestal in Nederland op vakantie, maar vorig jaar zijn we naar Corfu geweest. Het viel me ook daar op dat er zoveel rommel ligt en vooral plastic.
  Als dat dan in een natuurgebied ligt is dat helemaal ergelijk....
  mooie serie...met een documantaire lading...
  prima foto's....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hola Wout,
  Goed verhaal. Ik deel je bezorgdheid. Misschien is dit een kleine bijdrage aan noodzakelijke verbetering.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wonderful captures! the birds are magnificent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dear Wout, the guide in our visit told us that the park is divided in two parts. One always with water in summer: the rice fields. And another one that is more dry in period: the "natural marjal". This last tries to recreate the natural cicle in our mediterranean climate. So, its quite normal to find it quite dry.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Vicent, Thank you for your comment. I've been a number of years in the Marjal. It has never been so dry despite the wet winter of 2009/2010. The problem started with the new pumping station.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Yes, really in the marjal there is a lot of water. I could check that in my visit at the beginning of this month.
  But, if they cannot manage a good water level in the wild part of the marjal, because a bad funtioning of the pumping station, that's really a crime.

  My congratulations for your photos!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeioei dat ziet er niet goed uit : bedoel t milieubeleid daar. Het is echt jammer dat men hier niet meer aandacht aan besteed en de natuur zomaar laat verloren gaan. En inderdaad aan al die tegenstrijdigheden (zoals subsidies voor zo'n piepkleine parkjes, boetes op straat voor t wegwerpen ve sigarettenpeuk... ) erger ook ik me rot ! Goed dat je dit even in de kijker zet ! De ralreiger en t insekt staan bovendien prachtig op foto !
  ps : op dat gebied vond ik Madeira zo biezonder : proper, respect voor de natuur...
  Groetje, AmaZony

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...