zondag 7 februari 2010

Don Quijote

Ondanks dat de windmolenparken, qua effectiviteit, wereldwijd ter discussie staan, worden in Spanje overal windmolenparken uit de grond gestampt. Waar maar een beetje de wind waait, ook op de mooiste plekken en in natuurparken, verrijzen tientallen tot meer dan honderd meter hoge windturbines.
                            
Met de directe omgeving wordt nauwelijks rekening gehouden zodat een enorme horizonvervuiling ontstaat. Want is de molen van zichzelf al hoog, op een berg is hij nog hoger. Ook de benodigde infrastructuur zoals wegen, elektriciteitsmasten en schakelkasten doen maagdelijke bergen al snel in een industriepark veranderen.
Heel erg is het bij Tarifa in de provincie Cádiz. Juist daar waar de trekvogels tweemaal per jaar de overtocht van Europa naar Afrika visa-versa maken, en de omgeving moeten gebruiken om te foerageren, is iedere berg volgegooid met die rumoerige windturbines. Niet alleen duizenden vogels worden het slachtoffer, maar ook heel veel vleermuizen.
Natuurlijk hebben we elektriciteit nodig maar daarom hoef je nog niet met zijn allen in een elektriciteits-centrale te gaan wonen, want dat is wat we aan het doen zijn met onze leefomgeving. Tegen windmolens vechten als een Don Quijote is helaas weinig zinvol gebleken.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Wout de eerste en de derde foto helemaal super mooi
  en de laatste zeg maar in Spanje dat ze het landschap HELEMAAL verpesten
  Wout hoe je het wend of keert in Holland is het het zelfde ze verpesten alles en protesteren ho maar het haalt je allemaal niks uit
  Ze doen toch waar ze zin in hebben
  het word er niet beter op nergens denk ik
  Maar je foto's zijn fantastisch
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja en nu zijn ze hier in Belgie ook al bezig om t windmolenpark uit te breiden.... gsm-masten, windmolens.... JAKKES !! Grtz,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind ze ontzettend lelijk die dingen en inderdaad voor vogels en vleermuizen zijn het slachtoffer ervan. En of het nu zo hard nodig is electriciteit van wind ? misschien zouden we met zijn allen wat zuiniger moeten zijn met electriciteit, hier staan overal in de zomer de airco's op vriezen en als het in de winter maar half zo koud is staat de kachel op hoogzomertemperaturen.

  Erg mooie foto's maak je !

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...