dinsdag 23 februari 2010

Met hangende pootjes

Met hangende poten patrouilleert de Bruine kiekendief (Circus aeruginosus) laag over de riet en rijstvelden van de Marjal de Pego-Oliva, klaar om toe te slaan.

Minutieus zoekt hij ieder hoekje van zijn territorium af naar prooi, het hele jaar is hij hier te vinden. Zijn voedsel bestaat uit kleine watervogels, muizen, kikkers, mollen en jonge konijnen.

Een volwassen exemplaar is circa 50 centimeter groot, heeft een spanwijdte van 120 cm. en een gewicht tussen de 400 en 800 gram. De Bruine kiekendief is de grootste van de kiekendieven en het mannetje is kleiner dan het vrouwtje.

                             
Het dier vliegt met de voor alle kiekendieven kenmerkende houding : een golvende vliegbeweging, met de vleugels in een ondiepe V-vorm.

                           
Bruine kiekendieven nestelen op de grond of in het riet, er komen nesten voor met wel 8 eieren. Het mannetje is bruin en heeft een grijze vleugelvlek en staart. Ook het vrouwtje is bruin, maar heeft een licht beige kruin en keel.

                          
De Bruine kiekendieven van Noord en Oost Europa trekken voor de overwintering naar het middellandse zeegebied. Hoewel de Bruine kiekendief een typische vogel is van rietvelden en moerassen kunnen ze tijdens de trek ook voorkomen in heel droge streken.

2010 is uitgeroepen tot het jaar van de Bruine Kiekendief.

5 opmerkingen:

 1. Knappe serie van n merkwaardige vogel ! Persoonlijk vind ik je tekst erbij ook zeer boeiend want heb al gemerkt dat mn dier-en plantenkennis serieuse gaten vertoont en tja als k iets fotografeer moet ik wel wéten wat t is he.;;Zeer leerrijk ! Grtz,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé Wout ik zou bijna jaloers worden op die foto's van de roofvogel's Super gaaf zeg dat is geluk hebben ,ik ben heel de morgen in de polder geweest ,en iedere keer als ik weer reed dan vlogen Zwanen over Witte Reigers een tijd zitten wachten ( maar ik heb jammer genoeg niet zo veel geduld )
  Bedankt voor je reactie's
  (nee ik rook al heel lang niet meer )
  ha ha we doen nu met wierook foto's maken wel leuk je moet af en toe wat anders doen hé
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Wout dat is Dupon de bovenste foto
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zulke vogels heb ik niet in mijn tuin. Wel zo nu en dan een sperwer, die een duifje wil pikken.
  Zijn prachtige opnames van de vogels in de lucht.
  Leuk een reactie te lezen op mijn blog.

  gr Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe krijg je het toch voor elkaar....prachtig. Heb in de Marjal vele Kiekendieven gezien en ook Dwergarenden. Maar zulke mooie shots..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...