dinsdag 9 maart 2010

De Hop, nickname Drekhaan - Hoopoe

De Hop (Upupa epops
is gemakkelijk te herkennen aan zijn roodbruine verenpak met een lange zwart gepunte opzetbare kuif. De hop is een insectenetende vogel.


De Hop 
wordt nog zelden in Nederland en België waargenomen. Terwijl hij tot omstreeks 1925 nog een regelmatig voorkomende broedvogel was in Oost- en Zuid-Nederland.


De vogel 
heeft diverse niet al te vleiende bijnamen zoals: Drekhaan, Schijthop, Stinkhaan en Stronthaan gekregen. Dit komt door zijn manier van foerageren, hij haalt insecten en hun larven o.a. uit mest en uit mesthopen. Tevens versmaadt hij kevers, kikkers, salamanders en hagedissen niet.


Een andere 
opvallende eigenschap die heeft bijgedragen aan zijn bijnamen, is de uitgesproken stank die het dier verspreidt omdat enerzijds het nest nooit wordt schoongemaakt en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart, die tijdens de broedtijd een zware stank verspreidt.


De Hop 
nestelt in Mei en Juni in grote holen in bomen of muren. De 7 tot 8 eieren komen in 15 dagen uit.

9 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's van n prachtige vogel. Had hem wel graag eens gezien met zn kuifje overeind.
  Grtz,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij mag stinken zoveel ie wil, 't Is één van de mooiste vogels van Europa. Knappe platen toon je hier weer!
  Toen we in Extremadura op vakantie waren en bijna dagelijks naar Trujillo reden zagen we deze vogels steevast vlak voor de wagen de weg overvliegen in z'n typische vlucht. Soms wel 10 exemplaren op een afstand van 40 km. Telkens genieten was dat! ook veel bijeneters! Spanje hé... Niet te doen qua natuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Hele mooie foto's! Deze soort zou ik graag op de foto willen hebben! En de foto's van de vorkstaartplevier zijn ook niet mis!

  En nog bedankt voor de reactie op mijn bokjes-foto's ;-)

  Gr. Jarno

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg gaaf en wat een prachtige vogel prachtige serie Wout
  Gr Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 25-08-2010 gespot in boekend nabij blerick.

  mooie vogel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooie vogel bij ons in spanje op de camping zien wij hem ook elk jaar en schuw is hij ook niet.
  heb dus ook een paar mooie foto's van hem van een meter afstand genomen.
  gr ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hij zit bij ons in het twiske daar hoor ik hem vaak heb ook zien vliegen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. woon in de zuid Bourgogne en wordt altijd blij als ik de hop en de koekoek weer hoor.Probeer steeds te fotograferen maar tegen deze prachtige beelden kan ik niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij wonen in de Bourgogne (Côte d'Or) en horen en zien de hop regelmatig bij ons in de buurt. Zit vaak op een paaltje langs de weg. Als we dan stoppen met de auto (het zijn héle landelijke weggetjes...) gaat de hop rustig en paar meter verderop foerageren en laat zich minutenlang bekijken...
  Veel van onze gasten (wij verhuren gîtes...) hebben dan ook foto's kunnen maken van deze (en vele andere...) prachtige vogel.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...