zondag 28 maart 2010

Kleine Plevier - Little Ringed Plover

Afgezien van de gele ring rond zijn ogen is het een klein onopvallend vogeltje van ca. 14 cm groot en met een gewicht tussen de 40 en 50 gram, de Kleine plevier (Charadrius dubius).
Hij is dan wel onopvallend maar als het lente wordt dan kan hij tijdens de balts best een leuk showtje weggeven en heel wat kabaal maken.
Hij eet voornamelijk insecten, die hij oppikt van of vlak boven de oppervlakte van vochtige grond of in ondiep water. Hierbij wisselt de kleine plevier periodes van stil staan af met korte periodes van rennen.
Het nest bestaat uit een onopvallend kuiltje tussen kiezels, waarin ongeveer vier eieren gelegd worden. De eieren zelf lijken sterk op de kiezels, waardoor het nest meestal moeilijk te ontdekken is.
De Kleine plevieren verlaten Europa in de herfst, op weg naar Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze keren al vroeg terug.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Wout prachtige vogels de Plevieren mooi van kleur ook en mooi vastgelegd
  Bedankt voor je reactie op mijn blog
  Ja dat was jammer ik had een Sigma 150mm Macro
  maar die stopt er nogal eens mee
  dit is de tweede ik heb hem Zaterdag
  gelijk terug gebracht ,(had hem nog maar net en garantie dus geen probleem )en doe nu de Zuiko 50mm 2.0 die is erg goed en ik heb ook een Teleconverter en een Raynox voorzetlens
  maar als je in zo'n vlindertuin bent en hij stopt ermee is flink balen maar de 12-60mm is ook erg goed dus vooruit maar het was een leuke dag
  ja het zal bij jullie wel erg mooi zijn met de bloemen en vele soorten jij kan je hart ophalen daar met je camera
  fijne dag verder
  Groet Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Jannie, ontmoette je op Wouts Weblog. Heb zelf een Olympus E3 met 300mm 2.8 , de andere lenzen verkocht en twee Pens. Die bevallen prima, maar mis een macrolens. Die komt eind van het jaar pas uit op MFT. Ben benieuwd hoe de Raynox je bevalt in vergelijking met de 50mm f2. Vlinders schiet ik het liefst met de 75-300 mft van Olympus. Veel mm is toch wel handig voor macro.Hoor het graag, Rob Lutke Schipholt. rutkeschipholt@gmail.com

   Verwijderen
 2. Leuk die gele omranding van zn ogen, lijkt net of die n brilletje draagt. En aan de vele mooie liefdesbalts die je nu tijdens de lente bij de dieren ziet, zouden de mensen best eens n lesje nemen haha. Knappe serie !

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...