zondag 14 maart 2010

Grote schepen, Stoere mannen, Kleine vangsten

De Peñon de Ifach wordt beschouwd als het symbool van de Costa Blanca. Het is tegenwoordig een natuurreservaat en een beschermd broedgebied voor diverse soorten zeevogels. Er gaat een pad naar de top, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de omgeving.
Aan de voet van deze 332 meter uit zee oprijzende Peñon de Ifach - in de volksmond de rots van Calpe  - ligt de haven van Calpe, in het Valenciaans Calp.
Calpe heeft vissersschepen van verschillende afmetingen. Ze vertrekken vroeg in de ochtend en komen rond 17:00 uur terug met een vangst van Merluza (soort Kabeljauw), Dorada (Zeebaars), Schelvis, Zalm, Sardientjes en andere Mediterraanse vissoorten.
Deze worden aan boord gesorteerd, in met ijs gekoelde plastic kratten gedaan en afgeleverd bij de visafslag (Lonja) voor de veiling.
De schepen zijn uitgerust met sonarapparatuur en hebben een beperkt aantal visdagen vanwege E.U. regels ter bescherming van de visstand.
De Spaanse overheid en de gemeenten aan de kust, geven subsidies aan de vissers voor het deel uitmaken van het traditioneel Mediterraans leven.
Calpe is gegroeid vanuit een traditioneel vissersdorp en Calpe haven maakt nog steeds actief deel uit van het lokale leven.
Door een verdrag van Spanje met Senegal, mogen Senegalese vissers op de schepen werken. Spanje op zijn beurt mag volgens dit verdrag voor de Senegalese kust vissen.
Er komt vangst aan wal maar als je de hoeveelheden ziet dan ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Steeds minder en steeds kleinere vis en schelpdieren.
Als je de vangst ziet begrijp je niet dat ze voor dat beetje vis, zulke grote schepen nodig hebben.
Een tegelplateau in de haven van Calpe met de patroonheilige van de vissers “ La Virgin del Carmen”.

4 opmerkingen:

 1. Interessante en mooie serie, wel triest dat er zoveel minder vis en schelpdieren in de zeeen en oceanen leven. De mens is stilaan zichzelf aan t vermoorden .... Grtz,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hola Wout,
  Wat een prachtige foto's met prima teksten maak je. Ik heb je toegevoegd aan mijn favorieten op mijn weblog http://fienenaart.web-log.nl/ in de hoop dat je dat niet erg vindt. Ik blijf je volgen.
  Saludos,
  Aart

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Diep triest hoe het met de visstand is gesteld (al jaren), Ooit ben ik in een vissersdorp (griekenland meen ik) bij de aankomst gaan kijken, de vissen die " onbruikbaar/oneetbaar of niet lekker" zijn werden nog levend uit de netten getrokken en op het zand gegooid voor de vogels. Ik vond en vind het afschuwelijk hoe respectloos er met vis en dus de natuur/zee wordt omgegaan, juist de onderwaterwereld is zo ontzettend mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The scenery is nature-like.
  However, they overflow in humanity...

  Thank you.
  ruma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...