dinsdag 2 maart 2010

Parque Natural de la Marjal de Pego-Oliva

Natuurpark Marjal de Pego-Oliva is een natuurreservaat gelegen in respectievelijk de gemeenten Pego en Oliva en de provincies Alicante en Valencia, aan de oostkust van Spanje. Van deze oorspronkelijke binnenzee zijn nog maar enkele moerasachtige gedeelten overgebleven.

Het gebied is aangewezen als "wetland" in het kader van het RAMSAR-verdrag. In het Ramsar Verdrag uit 1971, een van de oudste internationale natuurverdragen, staan Wetlands als volgt omschreven: 'Waterrijke gebieden, moerassen, vennen, veen- of plasgebieden, natuurlijk of kunstmatig, blijvend of tijdelijk, met stilstaand of stromend water, zoet, brak of zout, met inbegrip van zeewater, waarvan de diepte bij eb niet meer is dan zes meter'.

Het reservaat beslaat 1248 hectare en bestaat uit moeras en omliggende rijstvelden. Juist deze combinatie resulteert in een leefgebied voor een aantal internationaal bedreigde moerasvogels.

Soorten als Witwangstern, Zwarte stern, Purperreiger, Ralreiger, Woudaap, Koereiger, Kleine zilverreiger, IJsvogel, Zwartkoprietzanger en Bruine kiekendief broeden in het gebied. Daarnaast broedt hier de Marmereend en de Vorkstaartplevier incidenteel. De combinatie met omliggende sinaasappelboomgaarden leidt tot aanwezigheid van o.a. Hop, Moorse nachtegaal, Roodkopklauwier en de Dwergarend.

Voordat Disneyland definitief naar Parijs ging, was de Marjal de Pego-Oliva in de race als vestigingsplaats. Gelukkig is dat niet door gegaan maar desondanks heeft het gebied veel te lijden gehad van o.a. een burgemeester, die door zijn wanbeleid zelfs in de gevangenis belandde, een programma dat met steun van de EU het water uit dit wetland bemaalt en nu zijn ze ook nog op de onzalige gedachte gekomen om er hoogspanningsmasten neer te zetten.

Bij een eerste bezoek denk je dan ook, is dit nu alles. Alleen door er vaker te komen ontdek je de pareltjes aan flora en fauna die nog zijn overgebleven.

 

                              

3 opmerkingen:

 1. Prachtig ! Alle foto's uit deze serie zijn om' t er knapst, zou niet kunnen kiezen... Grtz,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Wout van het Natuurpark Marjal de Pego-LIVA
  heel erg mooi
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi ! Ja, de mens en zijn dadendrang... Gelukkig breekt er soms ook het inzicht door dat de natuur waardvol is en beschermd moet worden...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...