dinsdag 6 juli 2010

Bijeneter - Holbewoners III

Een vogel die wel zijn eigen hol – tot 1,5 diep - graaft is de 's zomers in Spanje veel voorkomende Bijeneter(Merops apiaster).
De Bijeneter is herkenbaar aan zijn exotische kleuren. Hij leeft in groepsverband en broedt in kolonies in holen in wanden van oevers en bergen, soms ook in de grond. Vrijwel altijd in de directe nabijheid van plassen of rivieren. De Bijeneter legt 6 – 7 eieren die na 20 dagen uitkomen.
De Bijeneter of de Europese Bijeneter is een niet al te schuwe vogel van circa 27 centimeter en behoort tot de familie der Bijeneters. In de zomer komen ze in groepen over ons huis gevlogen en het speciale geluid dat ze maken hoort echt bij een lange warme Spaanse zomer.
Zijn naam is afkomstig van zijn voornaamste voedselbron en dat heeft helaas ook als resultaat dat hij door sommige lieden – zoals bijenhouders - wordt bejaagd, Alleen al op Cyprus worden jaarlijks 10.000 Europese Bijeneters afgeschoten. Verder eet hij ook wespen en andere insecten. De Bijeneter is immuun voor bijen en wespensteken. Om steken te voorkomen weet hij ze van hun angels te ontdoen door deze tegen een tak af te wrijven.
Ze komen weinig voor in Noordwest-Europa, de Bijeneter overwintert in zuidelijk Afrika. Maar door de voortgang van het broeikaseffect is de vogel thans vaker dan vroeger in de Benelux te zien. In Nederland leidde dat tot de wijziging van zijn status van dwaalgast tot incidentele broedvogel.

10 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's van dit bijzondere beest. En weer wat geleerd. Interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een pracht van een vogel Wout. Komt die bij jou in de buurt voor? Ik heb hem in CB zuid helaas nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Aart,
  Ze zitten vrijwel zeker ook bij jullie, het gekke is dat hij ondanks zijn felle kleuren nauwelijks opvalt. Maar als je hem eenmaal hebt gezien vergeet je hem nooit meer. Groet Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig mooi serie Wout wat een prachtig vogeltje en prachtige scherpe foto's
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Wout, wat een geweldig mooie foto's heb je van de bijeneters genomen. En je vertelt er ook nog zo interessant bij. Ik was eind april in Lesbos en hoopte ze daar te zien. Wij vertrokken 5 mei en helaas kwamen ze de week daarna pas in Lesbos aan. Grote pech, want ik had ze zo graag willen fotograferen. Nu geniet ik maar mee van jouw mooie foto's.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superfoto's van n prachtige én slimme vogel. Omwille van zn kleurenpracht dacht ik eerder aan n exotisch exemplaar, had nooit verwacht dat je die hier zou kunnen zien. En dan dat bijen eten en angel afwrijven : apart, bijzonder vogeltje ! En n al even bijzondere fotograaf !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach wat mooi........
  deze serie had ik gemist, wat een
  prachtige kleurige vogel....
  prima info en foto's
  complimenten...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow wat gaaf zeg ben er een beetje jaloers op Wout
  wat geweldig zeg
  blaas ze eens een keer deze kant op ha ha
  groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch! Echt genieten. Waar heb je ze gezien? Wij waren afgelopen zomer in Spanje en daar heb ik ze ook gezien. Mij foto's zijn helaas niet zo best, te ver weg genomen.
  Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een verrukkelijke vogel. Mooi op de plaat gezet Wout!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...