donderdag 1 juli 2010

Erosie

Tussen El Campello en Jijona in de comarca L'Alacantí*, stroomt door een desolaat en geërodeerd* landschap een klein riviertje.
Langs dit riviertje - dat meestal gedeeltelijk droog staat – bevindt zich een groene rietkraag de rest van de omgeving is droog en dor.
Dat betekend echter niet dat er geen kleur aanwezig is, er is zoveel kleur in het geërodeerde gesteente dat het te samen met het felle groen van het riet zelfs wat kitserig overkomt.
Afhankelijk van de lichtval zie je alle kleuren in het landschap.
Soms doet de combinatie van die kleuren werkelijk pijn aan je ogen. Als je aan natuurlijke tinten denkt, denk je niet aan deze felle kleuren.
Er is in het droge uitgemergelde gebied weinig menselijke activiteit en het is er dan ook doodstil, terwijl het toch vlak bij de stad Alicante ligt.
Als het heeft geregend neemt het geërodeerde gesteente zoveel water op dat je er zelfs met een 4x4 tot je assen in wegzakt.
Dat levert hachelijke situaties op omdat rechts of links van het pad – afhankelijk van welke richting je komt – een diep ravijn (barranco) ligt.
Er staan in het gebied overal ruïnes van wat eens boerderijen waren. Alle huizen vertonen grote scheuren omdat de bodem onder de constructies geen houvast meer biedt
Helaas is een gedeelte van dit interessante stukje natuur verloren gegaan door de aanleg van de nieuwe rondweg langs de stad Alicante.

*Spanje is onderverdeeld in autonome regio’s welke weer verdeeld zijn in provincies die op hun beurt onderverdeeld zijn in comarcas. De comarcas zijn weer verdeeld in gemeenten.

*Erosie is het proces van slijtage van een vast oppervlak waarbij materiaal wordt verplaatst of geheel verdwijnt.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig vastgelegd Wout. En ja, de eenheid in Spanje is ver te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Adembenemende kleurrijke landschappen ! Prachtserie met stuk voor stuk knappe foto's !
  Grtje,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie serie,
  pracht gezicht, al die kleuren,
  prima vastgelegd en dat ligt vlak bij Allicante???
  een kennis van mij had daar ooit eens een huisje, die heb ik hier echt nooit over gehoord....
  Wel een dood en dor gebied, buiten de rietkraag dan,
  complimenten voor je fotografie...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie Wout en heel interessant je weet er veel van te vertellen het zijn prachtige kleuren heel bijzonder en je hebt het heel goed vastgelegd Super
  Ha ik zie net dat je bij mij reageert
  Fijne avond Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...