zaterdag 31 juli 2010

20 Gram Dynamiet

Zomer en winter gooi ik dagelijks wat voer voor de vogels. Bij mij in de tuin zijn de grootgebruikers de Turkse tortels, de Houtduiven en de Zomertortels gevolgd door de Europese kanaries en de Huismussen.
Als je dan een musje (Passer domesticus) ziet zitten, die zich het graan niet uit de mond laat stoten door de duiven en andere vogels, zie je pas de overlevingsdrang van zo’n diertje.
Nauwelijks 20 gram en nog niet helemaal in de veren is hij al hondsbrutaal en pikt het zaad weg voor de snavels van de veel grotere vogels. Ik raad iedereen aan om wat voer en schoon water aan de vogels te geven, je doet er de vogels maar ook jezelf een plezier mee.
Zomertortel (Streptopelia turtur)
Houtduif (Columba palumbus)
Turkse tortel (Streptopelia decaocto)

Voor de duidelijkheid heb ik van de drie duivensoorten die regelmatig mijn tuin bezoeken een portretje gemaakt.

Toen ik hier kwam wonen waren er nergens in de wijde omgeving duiven te bekennen. Het was een pijnboombos en er woonden nauwelijks mensen. Nu er de laatste jaren zoveel huizen bij zijn gekomen zijn veel pijnbomen verdwenen, is het landschap door de vele tuinen parkachtig geworden en gedijen de duiven prima. Alleen de Zomertortel heeft het heel moeilijk, daar kom ik nog op terug.

3 opmerkingen:

 1. Prachtig Wout en fijn dat je zo goed voor de dieren zorg in mijn tuin was het jaren geleden ook een vogelparadijsje (nu een appartement )jammer genoeg daarom ben zit ik altijd in de Polder ha ha
  Prachtige serie en mooie close-up van de Tortels ze zien er prachtig uit en hou dat kleine musje maar goed in de gaten leuk
  Goed weekend
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk, die dappere mus te zien, maar de foto's van de duiven zijn prachtige portretten.
  Wij hebben regelmatig turkse tortels in de tuin maar zomertortels heb ik hier nooit gezien. Ik hoop dat je ook eens een foto van de hele duif laat zien, want ik ken hem niet.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. s winters geef ik de vogels ook wel eten en nu met dit hete weer zette ik n bakje met water maar heb me voorgenomen om tegen de winter n paar voedselpaaltjes te plaatsen. Is niet alleen goed voor de vogels ik vind t ook altijd leuk om zien als ze dan komen eten/drinken...
  Knappe close-ups van deze tortels : hoe mooi n duif kan zijn !! Groetje,
  AmaZony

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...